Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ;


9ος ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ''ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ''
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ Ε' & ΣΤ' ΤΑΞΕΩΝ
ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ''ΜΙΚΡΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ''
 

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού (Αύγουστος 2004)
 
Προετοιμαζόμαστε για  τη συμμετοχή μας στον 9ο Διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διοργανώνει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το περιοδικό «Ο Μικρός Ευκλείδης» για τους μαθητές των Ε' και ΣΤ' τάξεων των δημοτικών σχολείων.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. στις 6 Μαρτίου 2015, ημέρα Παρασκευή, κατά τις ώρες 08:15 έως 10:15. 

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι προαιρετική και μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές από όλα τα Δημοτικά Σχολεία της χώρας.

Ο παιδαγωγικός σκοπός του διαγωνισμού είναι :

• να αντιληφθούν οι μαθητές ότι τα μαθηματικά κρύβουν ομορφιά και προσφέρουν πολλές δυνατότητες στη ζωή μας,
• να εκτιμήσουν τη χρήση των μαθηματικών σε πολλές εφαρμογές,

• να χρησιμοποιήσουν τη μαθηματική τους σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.

Ορισμένα από τα ερωτήματα - δραστηριότητες που θα περιέχει ο διαγωνισμός θα δοθούν ως παιχνίδι, στο οποίο οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν κάποια κενά ή να σχεδιάσουν κάτι, ως απάντηση. Επίσης, ορισμένα ερωτήματα θα απαιτούν τον υπολογισμό της λύσης ενός προβλήματος.
Για να μπούμε στο πνεύμα του διαγωνισμού στους παρακάτω συνδέσμους θα βρούμε τα θέματα από τις προηγούμενες χρονιές. Για τον 1ο και 2ο διαγωνισμό υπάρχουν τα θέματα και οι λύσεις και των δύο τάξεων, ενώ για τις υπόλοιπες χρονιές θα βρούμε μόνο τα θέματα της ΣΤ' τάξης και θα προσπαθήσουμε σιγά - σιγά μόνοι μας αλλά και στην τάξη να παίξουμε λίγο περισσότερο προσπαθώντας να βρούμε τις λύσεις τους.
Ο Ευκλείδης στη Σχολή των Αθηνών του Ραφαήλ, 1509
Να θυμηθούμε επίσης πως, ο Ευκλείδης ήταν Έλληνας Μαθηματικός από την Αλεξάνδρεια της ΑΙγύπτου , γεννήθηκε περίπου το 325 π.Χ. και πέθανε το 265 π.Χ., ήταν σύγχρονος του Αρχιμήδη και πιθανόν να μαθήτευσε στην Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα.
Το κυριότερο σύγγραμμα του Ευκλείδη, υπό τον τίτλο «Στοιχεία» που υποδιαιρείται σε 13 βιβλία, αποτελεί το σπουδαιότερο έργο των αρχαιοελληνικών Μαθηματικών και είναι ακόμα η βάση των σχολικών Μαθηματικών. Τα πρώτα έξι βιβλία καλύπτουν τη Γεωμετρία του επιπέδου, τα βιβλία επτά μέχρι εννέα την Αριθμητική και τη Θεωρία Αριθμών. Το δέκατο βιβλίο αναφέρεται στους άρρητους αριθμούς και τα τρία τελευταία βιβλία στη Στερεομετρία. Η Γεωμετρία του Ευκλείδη απετέλεσε το θεμέλιο για την ανάπτυξη της «δυτικής» επιστήμης και τεχνικής και σ' αυτή τη Γεωμετρία στηρίζονται οι προϋποθέσεις της κλασικής Φυσικής από την Αναγέννηση και μετά. 
    ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.