Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

‘’ΜΙΛΗΣΕ, ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ’’


ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Στις 15 Ιανουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας ο ψυχολόγος κύριος Παύλος Σαλίχος, που εργάζεται εθελοντικά στο Χαμόγελο του Παιδιού, ο οποίος μέσα από ένα βιωματικό πρόγραμμα μας μίλησε για τη σχολική βία και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Το εργαστήρι έγινε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας και εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης κατά του εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας.

Το εργαστήρι διήρκεσε δύο ώρες και συμμετείχαν σε αυτό η Ε’ και η ΣΤ’ Τάξεις του σχολείου μας. Οι πληροφορίες που μας δόθηκαν μας βοήθησαν να κατανοήσουμε σε βάθος το πρόβλημα της βίας στο σχολείο, τα αίτια αυτού του φαινομένου και κυρίως να καταλάβουμε πως μιλώντας για το πρόβλημα αυτό βοηθάμε στην αποτελεσματικότερη καταπολέμησή του.

Το 2009 συστάθηκε και οργανώθηκε στο ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ το Τμήμα Ενημέρωσης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για σοβαρά θέματα που αφορούν τα παιδιά και στα οποία ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει σημαντικότατη εμπειρία. Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί αλλά και Εκπαιδευτικοί του Συλλόγου μας πραγματοποιούν επισκέψεις σε σχολεία όλης της Ελλάδας και πραγματοποιούν ομιλίες με κοινό Μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, Εκπαιδευτικούς, Γονείς και Κηδεμόνες.

Σκοπός των ομιλιών, οι οποίες βασίζονται στο μοντέλο της διαδραστικής επικοινωνίας με απλά και κατανοητά για τα παιδιά λόγια, είναι:
Η επισήμανση βασικών ενδείξεων για την κακοποίηση
Η ουσιαστική κατανόηση του φαινόμενου
Η διαχείριση των συναισθημάτων που προκαλούνται
Η ανάπτυξη βασικών συμπεριφορών / ασπίδα απέναντι στους κινδύνους
Η ενημέρωση για το που και πως μπορούμε να ζητήσουμε βοήθεια

Η Γραμμή SOS 1056 λειτούργησε για πρώτη φορά το 1997. Βασικός σκοπός της γραμμής είναι η προστασία και η προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Το Μάιο του 2007 αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά.
Λειτουργεί ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και η κλήση είναι δωρεάν από καρτοτηλέφωνα και κινητά. Στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους κι όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες είναι απόρρητες και ΔΕΝ καταγράφονται.

Αξίζει και πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού: http://www.hamogelo.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.