Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Στην τάξη με τη συγγραφέα Λίνα Λυχναρά

Στις 23 Απριλίου υποδεχτήκαμε στην τάξη μας τη συγγραφέα Λίνα Λυχναρά. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο των δράσεων φιλαναγνωσίας της τάξης μας και της συμμετοχής μας στον 10ου Μαραθώνιο Ανάγνωσης.


Η ημερομηνία που επιλέξαμε δεν ήταν τυχαία καθώς η 23 Απριλίου είναι η ημέρα που η UNESCO έχει καθιερώσει ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και ήταν εκείνη η ημέρα του 1616 που έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο άγγλος δραματουργός Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Επικοινωνήσαμε με τη συγγραφέα αρκετό καιρό πριν για να κλείσουμε το ραντεβού μας, η οποία  με μεγάλη χαρά δέχτηκε την πρόσκλησή μας. Στη διάρκεια της προετοιμασίας μας αναζητήσαμε πληροφορίες για τη Λίνα Λυχναρά και το έργο της, διαβάσαμε  βιβλία της και κρατήσαμε σημειώσεις και ερωτήσεις για την ημέρα της επίσκεψής της.

Η κυρία Λυχναρά μας μίλησε για τα βιβλία της, της αξία και την απόλαυση της ανάγνωσης απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας για το τι την εμπνέει, πως αποφάσισε να ασχοληθεί με το γράψιμο, ποιες ώρες γράφει, τη σχέση της με τα παιδιά, πόσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει ένα βιβλίο, πόσα χρόνια γράφει και πολλές πολλές ακόμη.

Η εμπειρία μας αυτή ήταν μοναδική γιατί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά μια πολύ ξεχωριστή συγγραφέα αλλά και ένα πολύ ζεστό άνθρωπο με μεγάλη αγάπη για τα βιβλία και τα παιδιά.

 
 
 
Η Λίνα Λυχναρά γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο στην Αθήνα και Σύγχρονη Λογοτεχνία στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Εκεί έκανε και τη διδακτορική της διατριβή, από όπου και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα της Σύγχρονης Λογοτεχνίας. Διδάσκει στα πανεπιστημιακά τμήματα του Γαλλικού Ινστιτούτου και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας (ΕΚΕΛΕΜ). Έχει δημοσιεύσει τα δοκίμια Οδυσσέας Ελύτης: η μεταλογική των πραγμάτων στις εκδόσεις Ίκαρος και Το μεσογειακό τοπίο στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη και του Οδυσσέα Ελύτη στις εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το πρώτο της παιδικό βιβλίο, Η Λυδία στη Χώρα των Χρωμάτων, κυκλοφόρησε το 2004 από τις εκδόσεις Καστανιώτη και στη συνέχεια ακολούθησαν τα βιβλία Στο παιχνιδόσπιτο του Άκη (Κέδρος, 2006) και Το μυστήριο της γαλάζιας ακτής (Κέδρος, 2007). Δημοσίευσε επίσης βιβλιοκρισίες στην εφημερίδα «Το Βήμα».  Άλλα βιβλία της είναι Το κλεμμένο βιολί, Κίνδυνος στο νησί, Τα άλογα της πράσινης κοιλάδας, Έγκλημα στο λευκό βουνό, Το μυστήριο της γαλάζιας ακτής, Στο παιχνιδόσπιτο του Άκη και Η Λυδία στη χώρα των χρωμάτων
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.